Nationale Raad Zwemveiligheid over de regels voor zwemlesaanbieders

Het belang van hoogwaardig zwemonderwijs

Titus Visser, de directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), heeft onlangs in zijn opiniestuk “Waar zijn de regels voor de zwemlesaanbieders?” benadrukt dat het goed zou zijn om goede regelgeving te hebben voor zwemlesaanbieders. Het opiniestuk, dat oorspronkelijk werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op zaterdag 5 augustus 2023, wijst op de huidige situatie waarin ouders zich bevinden bij het kiezen van geschikt zwemonderwijs voor hun kinderen.

De Kemenade gelooft dat hoogwaardig zwemonderwijs van belang is voor de zwemveiligheid en het welzijn van kinderen. Daarom zijn we er trots dat wij beschikken over de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Hierdoor zijn we bevoegd om het nationale Zwem-ABC zwemdiploma uit te geven. Deze licentie bevestigt onze aandacht voor kwaliteit en geeft ouders de zekerheid dat hun kinderen een professionele zwemopleiding krijgen.

Klein jongetje zwemt onder water met zijn ogen open - artikel voor zwemveiligheid

Meer dan alleen zwembadvaardigheden

Het opiniestuk van Titus Visser onderstreept de noodzaak van goed zwemonderwijs en het belang van duidelijke regels voor zwemlesaanbieders en voor de zwemveiligheid. Het benadrukt dat zwemmen meer inhoudt dan alleen maar een paar slagen kunnen maken in een zwembad. Het omvat de vaardigheden en kennis die kinderen nodig hebben om zichzelf in diverse wateromgevingen veilig te houden.

Hoewel er momenteel geen wettelijke regels zijn voor zwemlesaanbieders in Nederland, blijft De Kemenade toegewijd aan het bieden van hoogwaardig en betrouwbaar zwemonderwijs.

Lees hieronder het volledige bericht:

Waar zijn de regels voor de zwemlesaanbieders?

Iedereen mag zwemles geven. Voor de veiligheid van hun kinderen zijn ouders, sinds het schoolzwemmen is verdwenen, dus aangewezen op hun eigen inschattingsvermogen. Dat moet anders, stelt Titus Visser.

Ook dit zomerseizoen gaan wij in Nederland weer massaal het water in. Helaas is een zwemdiploma geen garantie voor voldoende zwemvaardigheid. Voor zwemlesaanbieders bestaan er in Nederland geen wettelijke regels. Ouders moeten goed opletten dat hun kind een serieuze zwemopleiding krijgt.

In waterrijk Nederland zou je verwachten dat het zwemonderwijs goed is geregeld. Maar goede zwemles is geen vanzelfsprekendheid. Sinds het schoolzwemmen vrijwel overal is afgeschaft, zijn ouders aangewezen op hun eigen inschattingsvermogen. Om een zwemschool te beginnen, hoef je zelf niet eens een zwemdiploma te hebben.

Goed kunnen zwemmen betekent meer dan een paar baantjes kunnen trekken. In het zwembad heb je te maken met een gecontroleerde omgeving, aangename watertemperatuur en een overzichtelijke afstand naar de kant. Anders is het bijvoorbeeld als iemand de plaatselijke recreatieplas willen oversteken. Dat is lastiger dan je denkt, het blijkt verder en het water is koud waardoor je spieren verstijven. Goede zwemles krijgen is een belangrijke basis om daarop voorbereid te zijn.

In het verleden heeft de overheid wel erkend dat het belangrijk is om te komen tot één centraal uitgegeven nationaal zwemdiploma. Tegenwoordig heet dit het Zwem-ABC. Alleen zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen met een Licentie Nationale Zwemdiploma’s mogen het uitgeven. De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) controleert of het diplomazwemmen verloopt volgens de normen en of de zwemlesaanbieder voldoet aan de in samenspraak met de zwembranche opgestelde kwaliteitseisen. Zo moeten zweminstructeurs minimaal een MBO-3 niveau hebben met voldoende aantoonbaar zwemonderwijs. Circa 70 procent van de zwemlesaanbieders in Nederland conformeert zich aan deze normen. Maar het is voor ouders niet altijd duidelijk of een zwemschool is aangesloten bij de NRZ. Zo kan het voorkomen dat een zwemschool onvoldoende opgeleid personeel heeft, onvoldoende aandacht besteedt aan veiligheid en integriteit en kinderen laat afzwemmen in het badje van de plaatselijke sauna.

Iedereen kan een papiertje dat lijkt op het Zwem-ABC uitprinten. Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Zo bestaat er schijnveiligheid: je verwacht dat een kind in professionele handen is, maar het is niet vanzelfsprekend dat de zwemlesaanbieder aan de nodige basiskwaliteitseisen voldoet. Hoe anders is het geregeld in de kinderopvang. Wie een opvanglocatie wil starten, moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben, voldoen aan wettelijke vergunningseisen, beschikken over veilige en schone binnen- en buitenruimtes en materialen, gediplomeerd personeel en aangemeld zijn bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Waarom is het daar wel goed geregeld, maar laten we zoiets belangrijks als zwemonderwijs over aan de vrije markt?

Het zou goed zijn als de wetgever met een eenduidige set van regels voor zwemlesaanbieders komt. Tot die tijd is mijn oproep aan ouders: kijk goed waar je kinderen zwemles hebben, want dit is geen garantie dat ze het hoofd boven water kunnen houden.

Naar het bericht van Nationale Raad Zwemveiligheid