Baby- en peuterzwemmen

Uw kind heeft tot aan zijn geboorte de gehele tijd in vruchtwater doorgebracht. Door het verblijf hierin zijn diverse reflexen ontstaan. Eén van deze reflexen is het belangrijke ademreflex, dat wil zeggen, ze houden hun ademhalingswegen gesloten bij het onder water gaan, daarbij houden ze ogen en mond geopend.

Uw baby is tot ongeveer 3 á 4 maanden nog in het bezit van deze reflexen. Dit reflex willen we vasthouden, want dit opnieuw aanleren kost tijd en inspanning. Als een kind per ongeluk in het water valt, kan dit ademhalingsreflex een groot voordeel zijn. Het kind raakt minder snel in paniek, kan zich beter oriënteren en zodoende zichzelf beter bevrijden.

Inhoud van de les

In de lessen doen we allerlei oefeningen en spelletjes om de eigenschappen van water te leren kennen. Zo ervaart uw kind op speelse wijze o.a. de weerstand, opwaartse druk en diepte van het water.

We leren uw kind drijven en drijvend voortbewegen, zonder hulp van drijfmiddelen om wat zelfredzaam te worden. Uw kind springt van de kant, krabbelt zelfstandig wat meters door het water en klimt weer op de kant.

Wanneer beginnen

Liefst, in verband met de aanwezige reflexen, zo jong mogelijk, vanaf ± 6 weken. Het kind is van nature niet bang voor water. Het heeft namelijk al negen maanden in het vruchtwater geleefd.

Hoe worden de lessen gegeven

De kinderen gaan met begeleider (bijvoorbeeld papa of mama) het water in. De zwembegeleider vertelt wat we doen en dan oefenen we samen. De groep bestaat uit maximaal 10 á 12 kinderen met begeleider. De groep wordt naar leeftijd ingedeeld en er wordt zoveel mogelijk door één instructeur lesgegeven.

Het zwembad waarin de lessen worden gegeven heeft een temperatuur van 32°C. De lesduur is ± 25 minuten, dit kan per kind verschillen. Het ene kind koelt sneller af dan het andere.

Doelen

  • Het halen van een zwemdiploma is niet aan de orde.
  • Kinderen op deze leeftijd bewegen zich reflexmatig en op natuurlijke wijze in het water voort, ze leren impulsief drijven.
  • Het leren van een technische slag is te moeilijk en wordt niet begrepen.
  • Dat uw kind zich vrij in het water gaat bewegen en daarbij haar/zijn motorische ontwikkeling op een eenvoudige en prettige wijze verder ontwikkeld.

 

Lestijden & kosten

Met ons abonnement via maandelijkse automatische incasso bent u verzekerd van wekelijks zwemplezier op de woensdagochtend.

Liever zelf bepalen hoe vaak u komt zwemmen? Kies dan voor onze 10-badenkaart of een losse les!

Baby’s vanaf 6 weken tot 1,5 jaar: woensdag van 9.00 tot 9.30 uur en op vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur
Peuters van 1,5 tot 4 jaar: woensdag van 9.30 tot 10.00 uur

Per maand via automatische incasso € 28,15
10 badenkaart € 80,15
1 los bad € 8,65 per les
(er mogen twee personen mee, bijvoorbeeld papa/mama en bijvoorbeeld een opa of oma)

Bij het volgen van het Baby & Peuter Zwemmen bent u géén inschrijfgeld meer verschuldigd bij het doorgaan voor zwemopleiding A, B en/of C.

Inschrijven: via ons inschrijfformulier.